Retningslinjer for informasjonskapsler

Siste revisjonsdato: 8. december 2020

Når du besøker nettstedene våre, kan informasjon relatert til enheten du bruker til å vise sidene, bli registrert i enhetens informasjonskapselfiler. Dette skjer i henhold til preferansene du har valgt, og kan endres når som helst.


Hva menes med begrepene "informasjonskapsler" eller "sporing"?

Sporing kan lagres eller leses, for eksempel når du besøker et nettsted, bruker en mobilapp eller installerer eller bruker programvare.

Begrepet sporing dekker spesielt:
 • informasjonskapsler og HTTP-variabler som kan passere gjennom usynlige piksler eller nettsignaler,
 • "flash"-informasjonskapsler,
 • tilgang til enhetsinformasjon fra API-er (LocalStorage, IndexedDB, annonserings-ID-er som IDFA eller Android ID, GPS-tilgang o.l.),
 • andre identifikatorer som genereres av programvare eller operativsystem (serienummer, MAC-adresse, unik enhetsidentifikator (IDFV) eller et hvilket som helst sett med data som brukes til å beregne et unikt fingeravtrykk for enheten (for eksempel via en "fingeravtrykk"-metode).
For enkelhets skyld vil begrepet "informasjonskapsler" bli brukt i disse retningslinjene for å dekke alle teknologier.

Viktig informasjon om samtykke

Lagring eller lesing av visse informasjonskapsler krever ikke ditt forhåndssamtykke.
 • Enten fordi de ikke behandler personopplysninger om deg,
 • eller fordi de er strengt nødvendige for å levere tjenesten du ber om.
Andre typer informasjonskapsler lagres bare hvis du godtar dem.

Hvilke informasjonskapsler bruker vi?

Når du surfer på nettstedene våre, kan førsteparts informasjonskapsler og tredjeparts informasjonskapsler installeres på enhetene dine.
 • Førsteparts informasjonskapsler angis på domenene du besøker. Dette er informasjonskapsler som er nødvendige for driften av nettstedet, eller som forbedrer surfingen og interaktiviteten. De er utelukkende underlagt vilkårene i disse retningslinjene.

 • Tredjeparts informasjonskapsler opprettes, lagres og brukes av partnerselskaper på våre vegne, for å forbedre visningsfunksjonene på nettstedet (driftsinformasjonskapsler), publikumsmåling (analytiske informasjonskapsler), deling i sanntid (informasjonskapsler for deling) og forbedring av annonsering (informasjonskapsler for reklame). Innlegging og bruk av tredjeparts informasjonskapsler er underlagt disse tredjepartenes retningslinjer for informasjonskapsler.
Vi informerer deg om formålet med informasjonskapslene vi er klar over, og hvilke midler som er tilgjengelige for deg for å ta valg med hensyn til disse informasjonskapslene.

Vi gjør det som er nødvendig for å sikre beskyttelsen av dine personopplysninger, spesielt ved å be om anonymisering av IP-adressen din og ved å begrense lagringsperioden for disse informasjonskapslene så mye som mulig, i samsvar med bestemmelsene i disse retningslinjene.

4 typer informasjonskapsler lagres på våre nettsteder:

 • Informasjonskapsler som er strengt nødvendige for driften av nettstedet: Disse informasjonskapslene er avgjørende for at du skal kunne bruke nettstedene våre. De lar deg opprettholde forbindelsen din til nettstedene våre og sikre den. Takket være dem kan du for eksempel få tilgang til kundeprofilen din eller sikre at varene i handlekurven lagres. Disse informasjonskapslene kan bruke identifikatorer eller personopplysninger som du tidligere har lagt inn og lagret. Uten disse informasjonskapslene kan det hende du ikke kan bruke den fulle funksjonaliteten til nettstedene våre. Vi fraråder derfor å slette dem.

 • Funksjonalitetskapsler: Disse informasjonskapslene lar nettstedet fungere optimalt. Deres formål er å sikre jevn og personlig surfing på nettstedene våre. De lar deg opprettholde forbindelsen din til nettstedene våre og sikre den. De er ikke avgjørende for surfing, men gjør det mulig å optimalisere driften av nettstedene våre, spesielt visningen av sider i henhold til preferansene dine eller tilkoblingen din. Du kan motsette deg dem og slette dem ved hjelp av nettleserinnstillingene dine, men det kan føre til at brukeropplevelsen din blir dårligere.

 • Ytelseskapsler: Disse informasjonskapslene lar oss forstå ytelsen til nettstedene våre og bruken av dem. Disse informasjonskapslene tar sikte på å forbedre interessen av og kvaliteten på tjenestene våre ved å ha tilgang til statistikk knyttet til trafikkvolumene og bruken av nettstedene våre. De tar også sikte på å oppdage surfeproblemer som kan oppstå og forbedre ytelsen og funksjonaliteten til nettstedene våre.

  Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om sidene du besøker, inkludert antall sider du har sett på, dato og klokkeslett, antall besøk, din aktivitet på våre nettsteder, hvor ofte du har kommet tilbake og i noen tilfeller din IP-adresse. De behandler bare data relatert til surfingen din på våre nettsteder, noe som kan leses på et av dine påfølgende besøk.

  Noen av disse informasjonskapslene kan lagres på våre vegne av våre partnere, og spesielt VTE-selskapet, som en del av beregningen av energisparepremier som kan utføres på nettstedet vårt.

 • Informasjonskapsler for reklame: Disse informasjonskapslene brukes til å gi deg tilbudene som passer best til dine interesser når du besøker andre nettsteder. De gjør det også mulig å måle effektiviteten av tilbudene våre.

  Relevansen av annonseringsinnholdet som vises på enheten din, kan optimaliseres ved å knytte navigasjonsinformasjonen til enheten din på nettstedene våre til data fra andre steder (posisjonsinformasjon osv.). Dersom du avviser disse informasjonskapslene, har det ingen innvirkning på bruken av våre nettsteder. Å avvise dem vil ikke stoppe reklamen, men reklamen du ser, vil være mindre relevant.

Hvor lenge lagrer vi informasjonskapsler?

Vi passer på å begrense lagringsperioden for informasjonskapsler så mye som mulig, samtidig som vi tilbyr deg personlig service av høy kvalitet.

Type informasjonkapsel 

Informasjonskapsler som er nødvendige for driften av nettstedet
Lagringsperiode 6 måneder

Funksjonalitetskapsler
Lagringsperiode 6 måneder

Analytiske informasjonskapsler
Lagringsperiode 13 måneder

Informasjonskapsler for deling
Lagringsperiode 6 måneder

Informasjonskapsler for reklame
Lagringsperiode 6 måneder

Dine preferanser for informasjonskapsler

På ditt første besøk på nettstedet vårt kan du godta å bruke alle kategorier av informasjonskapsler eller angi dine preferanser.

Slik konfigurerer du nettleser-, smarttelefon- og programvarekomponenter

Alle innstillinger du kan velge, kan endre surfingen din på nettstedene våre samt dine tilgangsbetingelser til visse tjenester som krever bruk av informasjonskapsler.

Du kan tillate eller avvise lagring av informasjonskapsler på enheten din og endre denne innstillingen når som helst.

Hvis du har godtatt lagringen av informasjonskapsler i nettleseren din, lagres de i et dedikert område på enheten din.

Hvis du nekter lagring av informasjonskapsler på enheten din, eller hvis du sletter de som er lagret der, vil du ikke lenger kunne dra nytte av visse funksjoner som er nødvendige for å besøke enkelte områder på nettstedene våre. Om nødvendig fraskriver vi oss alt ansvar for konsekvensene knyttet til den reduserte funksjonaliteten på nettstedene våre som følge av at det er umulig for oss å lagre eller konsultere informasjonskapslene du har slettet eller avvist, som er nødvendige for driften.

Slik konfigurerer du nettleseren din

De fleste nettlesere godtar informasjonskapsler som standard. Du kan imidlertid bestemme deg for å blokkere disse informasjonskapslene eller be nettleseren din om å varsle deg når et nettsted prøver å installere en informasjonskapsel på enheten din.

Se hjelpemenyen i nettleseren din for å angi preferanser for informasjonskapsler. Nedenfor finner du koblingene til instruksjonene for innstillinger for informasjonskapsler for de vanligste nettleserne:

Slik konfigurerer du personverninnstillingene dine på smarttelefonen

Du kan bestemme deg for å tilbakestille annonserings-ID-en din og endre personverninnstillingene på smarttelefonen din.

Slik konfigurerer du personverninnstillingene:
Android-system: https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DAndroid&hl=en
Apple-system: https://support.apple.com/en-gb/HT201265

Slik konfigurerer du innstillingene for analytiske informasjonskapsler

Du kan konfigurere nettleseren din til å avvise tredjeparts informasjonskapsler som standard. Du kan også blokkere bare bestemte leverandører:
Google Adwords: Plugin-moduler er tilgjengelige for systematisk blokkering av informasjonskapsler.
YouronlineChoices forteller deg hvordan du velger preferanser for informasjonskapsler basert på selskap:

https://www.youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices
XITI: Du kan avvise informasjonskapsler som standard ved å logge på http://www.xiti.com/fr/optout.aspx
Mer generelt inviterer vi deg til å konsultere delen «Vos traces» på CNIL-nettstedet: http://www.cnil.fr/vos-libertes/vos-traces/les-cookies/